Wil je graag een eigen WordPress website maken, maar ben je totaal niet technisch aangelegd? Geen probleem! Iedereen kan een WordPress website maken, dus jij ook. Met een duidelijk stappenplan uitgelegd in jip-en-janneketaal en een paar handige tips kom je al een heel eind. Wij helpen je graag een eindje op weg. Houd er rekening mee dat er nog veel meer handige tricks en trucs zijn om je website naar een hoger level te tillen. Wij zetten de belangrijkste basis tips voor je op een rij, zodat je kunt beginnen met het bouwen van een eigen website, blog of webshop.
Hosting en een domeinnaam
Voordat je echt aan de slag kunt gaan, zijn er drie dingen die je moet regelen: een hostingpakket, een domeinnaam en software. Dit klinkt misschien als iets technisch, maar het is eigenlijk heel simpel. Je start met het kiezen van een hostingpakket. Je huurt dan eigenlijk een stukje ruimte op een server waar de bestanden van je website op kunnen staan. Als je dit hebt gedaan, ga je een domeinnaam kiezen. Hoe korter de naam, hoe beter. Maak het onderwerp direct duidelijk en kies voor iets unieks. Op deze manier zullen bezoekers je naam niet snel vergeten. Als laatst ga je de software kiezen. Dit heb je nodig om je website mee te bouwen en te onderhouden. In dit geval gebruik je de software van WordPress. Dit is het populairste content management ter wereld en kan door iedereen zonder technische achtergrond worden gebruikt.
Een passend WordPress thema kiezen
Heb je een WordPress hosting gekocht en een passende domeinnaam gekozen? Dan kunnen we nu echt beginnen. Je ontvangt een mail van WordPress met je inloggegevens. Je logt vervolgens in door /wp-admin achter je domeinnaam te plakken. Na het inloggen kom je terecht op de dashboard pagina. Het kan er misschien een beetje onoverzichtelijk uitzien in het begin, maar hier zal je snel aan wennen. Start met het kiezen van een WordPress thema. Deze zorgt voor het uiterlijk van je website. Het kiezen van het juiste thema is dan ook een kwestie van smaak, maar vergeet niet naar de structuur te kijken. Er is altijd wel een thema die precies bij jouw stijl past.
Plugins installeren
Dan zijn we nu aangekomen bij het installeren van plugins, maar wat zijn dit eigenlijk? Dit zijn aanvullingen op de functionaliteit van je website. Er zijn heel veel verschillende plugins die je gratis kunt installeren, denk bijvoorbeeld aan een anti-spam plugin of een contactformulier. Binnen een aantal stappen heb je een nieuwe plugin op je website staan:
- Ga naar ‘Plugins’ en kies ‘Nieuwe plugin’
- Voer bij ‘Zoeken’ de naam van de gewenste plugin in. Het is ook mogelijk om een zoekterm in te toetsen.
- Heb je de juiste plugin gevonden? Klik dan op installeren
- Zodra de plugin is geïnstalleerd, klik je op ‘activeren’.
- Vervolgens staat de plugin op een bepaalde plek in de menubalk en kun je deze gaan gebruiken.
Pagina’s aanmaken en widgets toevoegen
Na het installeren van plugins kun je aan de slag gaan met het maken van pagina’s. Deze hoef je nog niet meteen te vullen met tekst of afbeeldingen, dit kun je altijd later nog doen. Je maakt een pagina aan door op ‘Nieuwe pagina’ te klikken. Vervolgens kun je de titel en de gewenste tekst invullen. Daarna klik je op publiceren en staat de pagina live op je WordPress website. Het is ook mogelijk om de pagina eerst als concept op te slaan en later te publiceren. Daarnaast kun je widgets aan je pagina toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld een menu tonen aan de zijkant of social media icoontjes laten zien.
Een WordPress website laten bouwen
Het maken van een WordPress website is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet er wel eventjes voor gaan zitten. Heb je geen tijd om een website te bouwen? Of ben je simpelweg liever met andere dingen bezig? Het is heel goed mogelijk om dit klusje uit te besteden aan een echte WordPress specialist. Deze specialist is gespecialiseerd in het bouwen van gebruiksvriendelijke websites en leveren altijd maatwerk. Dit betekent dat er een website wordt gecreëerd die perfect bij je bedrijf past, maar ook vindbaar is en resultaat oplevert.