De afgelopen jaren is de manier waarop de meeste bedrijven werken ingrijpend veranderd. Veel bedrijven hebben de mogelijkheden en voordelen gezien van het thuiswerken. Sommige bedrijven zijn al zover om een remote first strategie te implementeren. Op afstand werken is hierbij de norm en er wordt slechts op uitzondering gewerkt op kantoor. Waar moet je opletten bij het inrichten van een digitale werkplek? Lees in deze blog over de belangrijkste punten waarop je moet letten.
Voordelen van een digitale werkplek
Voordat we de belangrijkste aandachtspunten bij het inrichten van een digitale werkomgeving beschrijven noemen we graag eerst de belangrijkste voordelen. Een digitale werkplek biedt namelijk veel voordelen. Hieronder de grootste drie voordelen op een rij.
Samenwerken
Een digitale werkomgeving dat efficiënt is ingericht biedt veel voordelen op het gebied van samenwerken. Zo kun je met een digitale werkplek makkelijker, veiliger en soepeler samenwerken met je collega's.
Kostenverlagend
Voor ondernemers zijn digitale werkplekken ontzettend interessant. Een goed beheerde werkplek in de cloud scheelt tijd, kopzorgen en kosten. Investeren in een digitale werkomgeving verdiend zich dan ook zeker terug.
Hogere productiviteit
Alle voordelen van een digitale werkomgeving dragen bij aan een hogere productiviteit. Minder zoeken door een efficiënte inrichting zorgt voor minder afleiding en dus meer productiviteit.
Is alles digitaal toegankelijk voor alle werknemers binnen het bedrijf?
Belangrijk is ervoor te zorgen dat alle mobiele werknemers toegang hebben tot alle documenten, applicaties en software van het bedrijf. Heb je cloud gebaseerde software dan zorgt dat voor weinig problemen. Met bedrijfsspecifieke applicaties kan dat een heel ander verhaal zijn. Niet alleen applicaties moet goed toegankelijk zijn, ook data. Dit is voor de werknemers die bij hun documenten moeten kunnen. En uiteraard applicaties die data nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Daarnaast moet datatoegang centraal en veilig geregeld zijn.
Zorg voor veiligheid en gebruiksvriendelijkheid
Thuiswerkers en werkers op afstand zullen zich buiten de firewall bevinden van het bedrijf. Daarom is het nodig om voor goede inlog- en aanmeldopties te zorgen. De veiligheidsmaatregelen die je treft moeten overigens werknemers zo min mogelijk hinderen. Een authenticatie van een speciale single sign on past hier heel goed bij. De gebruiker hoeft slechts één keer in te loggen om bij alle applicaties, documenten en dergelijke te kunnen. Dit maakt een digitale werkomgeving niet alleen veiliger, maar ook een stuk efficiënter. Zo hoef je niet telkens een wachtwoord in te vullen om verder te gaan binnen de werkomgeving.
Solide beheer is essentieel
Werknemers op een digitale werkplek, zoals de digitale werkplek dit bedrijf dat is gespecialiseerd in digital workspaces, maken niet alleen gebruik van een laptop. Vaak worden er werkzaamheden ook op andere apparaten uitgevoerd. En dan gaat het niet altijd om apparaten van het bedrijf. Dit gemengde gebruik van apparaten vraagt om een goed beheer. Niet alleen moet alles goed werken, het brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee die je moet beperken. Gebruiken werknemers privé apparaten zorg er dan voor dat de beheerder van de zakelijk data het apparaat kan isoleren. Je verkleint hiermee de kans op datalekken.